Darsana

 
 
 
 
 
 

Ájurvédske odporúčania pre letné obdobie Pitty

Leto je sezóna Pitty, elementu ohňa. Pitta je horúca, ľahká, pohyblivá, ostrá a mastná. Reguluje teplo v tele a je primárne zodpovedná za trávenie, vnímanie a inteligenciu. Pitta má veľa vlastností podobných letu, ktoré sa vyznačuje teplým až horúcim počasím, a aj naše telá a myseľ pociťujú v lete oveľa viac kondície vychádzajúce práve zo zvýšenej pittovej energie v našom organizme.. Tak ako aj v prírode sa vyparovaním vody stáva zem suchá, tak podobne aj v ľudskom organizme, element vody (kapha) sa vyparuje, alebo vylučuje cez pokožku potom a dochádza dokonca až k jeho prehrievaniu. Počas letného pitta obdobia, môžu ľudia pociťovať únavu a úbytok energie, sťažujúci sa ospalosť a malátnosť, čo je známka prebytku alebo zvýšenej Pitty v organizme. Takisto sa oveľa viac vyskytujú rôzne zápaly, infekcie, podráždenie kože, vyrážky, akné, hyperacidita, hnačky a na emočnej úrovni pociťujeme vo väčšej miere napr. netrpezlivosť, zlosť, hnev a intoleranciu.  

Tieto prejavy sa dajú v značnej miere ovplyvňovať jednoduchými zmenami v jedálničku a v režime. Najmä ľudia z prevahou Pitta energie v konštitúcii, si môžu dovoliť konzumovať aj potraviny, ktoré  ochladzujú organizmus.  Ale pozor si musíte zároveň dávať na to, aby ste prílišným ochladzovaním nezvyšovali zároveň energiu Vaty v organizme. Všetko s mierou, a regulujte si potraviny a režim podľa prejavov v prírode a počasia a samozrejme podľa svojej osobnej konštitúcie a zdravotného stavu. Môže sa konzumovať viac surovej zeleniny a ovocia (lokálne a sezónne), šťavy z čerstvého ovocia a zeleniny,  jemne podusená zelenina na ghí, ochladzujúce byliny ako je mäta, kôpor, koriander, rímsky kmín, fenikel. Vyhýbajte sa slanej, kyslej a štiplavej chuti  napríklad – štipľavé korenie, kajenské korenie, cesnak, sušený zázvor, horčičné semienka, asafoetida, chlebu obsahujúci kvasnice a fermentované potraviny, kofeín a alkohol. Pite vodu, najlepšie prevarenú a prirodzene schladenú. Príliš studené nápoje hasia tráviaci oheň, čo vedie neskôr k tvorbe ámy/toxínov.  Spravte si nápoj s uhorkou, mätou, limetkou s lupenmi ruží a kvetmi levandule.

Jedzte veľa ovocia, hlavne toho sladkého, všetko čo rastie a dozrieva v letnom období.  Takisto jedzte veľa sezónnej zeleniny. Používajte čerstvé bylinky, dávajte si ich do šalátov, do wrapov, do zelených smoothies.  Nejedzte ťažké, olejnaté, štipľavé, slané a kyslé jedlá. Mäso, obilniny, orechy nechajte na chladnejšie obdobie.  Majte skoré večere a po večeri si doprajte prechádzku na pretrávenie. Alkohol sa vôbec neodporúča, okrem iného veľmi zahrieva organizmus a zvyšuje pittu. Ak neviete žiť v lete bez zmrzliny, tak si aspoň dajte pozor na kombináciu ovocia s mliekom alebo smotanou. Maximálne malinké množstvo piva, ktoré môže mať ochladzujúci účinok na obličky. Natieranie pokožky s kokosovým olejom alebo aloe vera gélom majú taktiež ochladzujúci efekt. Do oleja môžete pridať pár kvapiek levanduľového, ružového, jasmínového esenciálneho oleja. Tvárovú pokožku si osviežujte ružovou vodou.  V prípade spálenia pokožky slnkom si vyrobte pastu z prášku santalového  dreva zmiešaného s kurkumou a vodou a naneste na postihnuté miesto. 
Menej pracujte, užívajte si leto, oddychujte. Ak  sa budete v lete pracovne prepínať, na jeseň pocítite úbytok energie a entuziazmu, tzv. burn-out syndróm.  

Odporúča sa biela, pastelová, zelená a modrá farba oblečenia, naopak červená a oranžová zvyšujú energiu ohňa.  Z jógových asán s ochladzujúcim efektom je napríklad vhodná pozícia ryby, ťavy, kobry alebo pozícia stromu, z dýchacích cvičení je ochladzujúca sitali a sitkari pránajáma. Aj meditáciou sa znižuje mentálna a emocionálna teplota.

Ešte raz pre rekapituláciu – zoznam základných potravín harmonizujúcich Pitta dóšu:

Obilniny:
biela a hnedá basmati ryža, jačmeň, ovsené vločky a otruby, ovos, pšenica, pšeničné vločky a otruby

Strukoviny:
žltá mungo šošovica, polená červená šošovica a žlý hrášok, malé množstvo adzuki fazuliek a sójových produktov. všetky by mali byť uvarené na jemnú konzistenciu.

Ovocie:
sladké ovocie ako jablká, bobuľovité ovocie, kokos, datle, figy, avokádo, sladký melón, slivky a granátové jablko

Zelenina:
špargľa, brokolica, kapusta, uhorka, varená cibuľa, sladké zemiaky, výhonky, malé množstvo okry a karfiolu

Byliny a korenie:
ochladzujúce korenie ako sladké drievko, kardamoon, koriander sušený, koriander čerstvý, fenikel, čerstvá bazalka, kôpor, kurkuma a malé množstvo rímskej rasce a čerstvého zázvoru

Mliečne produkty:
čerstvé ghí a čerstvé plnotučné nehomogenizované mlieko

Mäso:
v malom množstve varené alebo pečené kura, morka alebo biela ryba

Orechy:
v malom množstve slnečnicové semiačka a mandle

Oleje:
kokosový, slnečnicový, repkový a v malom množstve sezamový olej