Očistné kúry

Výmena ročných období a postupujúci čas vyvolávajú v tele nerovnováhu. V každom ročnom období sa zvyšuje určitá dóša, a kde je zvýšená dóša, tam existuje tendencia k problému. Je to pre dóše prirodzené a nedá sa to zmeniť. Nerovnováha sa však dá usmerňovať, zmierňovať, vyrovnávať a je možné vytvoriť také podmienky, aby mohli dóše fungovať optimálne. Sezónne zvýšenie dóše ma vplyv na telo, časom sa nahromadí ama (nečistoty) a je potrebné ju odstrániť, pokiaľ sa neskôr nechceme zaoberať odstraňovaním potenciálnych následkov. Vtedy by mala byť očista priamo zameraná na vyrovnávanie vplyvov ročného obdobia.

 

Keďže prišla jar, je potrebné telo a orgány očistiť od nahromadených nečistôt a toxínov. Najlepší spôsob, ako komplexne vyčistiť celý organizmus a aj myseľ, je formou panchakarmy. Je to veľmi fyzicky, psychicky ako aj časovo náročný ájurvédsky očistný program, ktorý si vyžaduje „celého človeka“. Za takouto očistnou metódou je najideálnejšie vycestovať do Indie do autentických ájurvédskych sanatórií, kde túto formu môžete pod neustálou kontrolou a starostlivosťou podstúpiť. V žiadnom prípade sa panchakarma neodporúča počas pracovného procesu v domácom prostredí, t.j. odbehnúť si z práce a pod..

Panchakarma je proces, ktorý môže trvať aj dva mesiace spolu s prípravnou a regeneračnou fázou.

 

Avšak, nie každý má možnosť absolvovať takúto náročnú kúru, prípadne vycestovať do Indie, a keďže je očista potrebná, tak Vám ponúkame niekoľko možností, ako si môžete pomôcť aj sami v každodennom živote.

 

Po zime je v tele zvýšená kapha, ktorá má okrem iného na starosti výstavbu a regeneráciu tkanív. Okrem stavebného materiálu však zhromažduje aj odpady. Počas zimnej sezóny si telo potrebovalo urobiť zásoby na zimu, ale na jar sa ich potrebuje rýchlo zbaviť. Jar je teda ideálnym časom pre očistu, potrebnej na odstránenie nadbytočnej vody, tukov a hlienov a následkov výživnej, ale ťažkej zimnej stravy. V jarnej kuchyni by mala byt prítomná hlavne strava znižujúca kaphu, ktorá je vo svojej podstate nízkokalorická a nízkotučná. V potravinách by malo byť zastúpených málo mliečnych výrobkov, málo ovocia, málo mäsa a výrobkov z bielej múky a málo sladkého jedla, najlepšie žiadne. Jedálniček by mal hlavne pozostávať z naklíčenej zeleniny, zelenej listovej zeleniny horkej chuti, suchého ovocia, ľahších obilovín bez kvasníc, suchých výrobkov a strukovín. Med môže fungovať dobre ako odstraňovač zimných nánosov, preto ho môžeme používať ako sladidlo (ale nie do varenia a pečenia, nad 60 stupňov je toxický), alebo sa môže konzumovať s čerstvým zázvorom.

 

Očistná kúra teplou vodou

Voda, prevarená prirodzeným spôsobom, je tridošická. Stačí ju variť 3 minúty od momentu, kedy začne bublať. Potom je potrebné takto horúcu vodu uschovať, najlepšie v termoske. Pije sa čo najčastejšie v malých množstvách a veľmi teplá. Pri jednom napití je to cca 1 dcl. Mali by sme ju piť čo najčastejšie, ideálne cca každých 30 minút. Takto konzumovaná voda funguje ako vnútorná škrabka, zoškrábe amu z vnútornej strany tráviacej trubice a vyplaví ju von spolu so stolicou. Pri celodennom pití vody, hlavne medzi jedlom, celkovo vypijeme okolo 1,5 l vody. Vodu treba prevariť v hrnci nie v rýchlovarnej kanvici. Majú iné vlastnosti a zároveň ju budete môcť variť aspoň 3 minúty.

 

Akonáhle sa začne s režimom pitia teplej vody, pocítime zvláštny druh smädu, ktorý je spôsobený amou, čiže smäd z nečistôt. Uspokojí ju iba pitie ďalšej teplej vody. Táto kúra môže trvať aj mesiac.

 

Bylinná očista

Dá sa použiť aj bylinná očista. Pre tieto účely je vhodný čaj Guduchi či Himal (Tinospora cordifolia) ale aj Triphala. Čaje treba piť mesiac.

 

Triphala je ájurvédsky všeliek. Triphala pozvoľne a postupne očisťuje a obnovuje tráviaci trakt, a tým zlepšuje schopnosť vyživovať tkanivá. Triphala doslova znamená trojplod, a skladá sa z troch jedinečných indických bylín, ámalakí, haritakí a bibhítakí.
Môžete ju používať na umývanie vlasov, tela alebo ako mierne ale aj silnejšie preháňadlo, dávidlo ako aj súčasť črevných výplachov. Odvar sa využíva aj ako očné, nosné a ušné kvapky, a takisto ako aj kloktadlo. Odstraňuje z tkanív toxické odpady a núti dóše, ktoré sa odchýlili od svojich sídliacich orgánov – žalúdku, tenkého a hrubého čreva, aby sa vrátili na svoje miesto. Vďaka svojmu výraznému prečisťovaciemu účinku sa používa pri detoxikácii kovových prvkov z organizmu. Triphala je úplne neškodná receptúra, výrazne toxické osoby na ňu však citlivo reagujú, pokiaľ ju používajú vo väčších dávkach alebo príliš skoro. Triphala dokáže uviesť do pohybu usadené toxíny rýchlejšie ako ich oslabený systém dokáže spracovať, čo sa niekedy prejavuje vyrážkou, keď sa telo pokúsi prebytok jedov zbaviť prostredníctvom kože. Pokiaľ začnete triphalu užívať a objaví sa Vám výsyp vyrážkami, zastavte liečbu, a počkajte kým vyrážka nezmizne, potom začnite užívať triphalu znovu, ale v polovičnej dávke.
Najlepší spôsob ako užívať triphalu na prečistenie a obnovu tráviaceho traktu, je 1 lyžička prášku rozmiešaná v pohári čistej vody, ktorú necháte cez noc odstáť. Ráno pohár bez zamiešania vypite, usadeninu na dne znovu zalejte, poriadne premiešajte a nechajte celý deň stáť. Večer opäť bez zamiešania vypite, a zvyšnú usadeninu vyhoďte a pripravte si na ďalší deň novu dávku z čerstvého prášku a vody. Ak táto dávka pôsobí príliš preháňavo, tak pite denne iba jeden pohár. Takto môžete užívať triphalu aj 3 mesiace.

 

Triphala existuje aj vo forme kapsulí. V tomto prípade je dávkovanie 3-4 kapsule denne, zapiť vodou ráno alebo večer. Pre dôkladnú detoxikáciu treba užívať kapsule po dobu 80 dní bez prestávky.

 

Pôst

Tu je dôležité spomenúť, že ájurvéda neodporúča veľmi dlhé pôsty. Pocit odopierania si počas pôstu, môže po jeho skončení prebudiť väčšie pôžitkárstvo a „žravosť“.

Takisto treba prihliadať aj na svoju konštitúciu.
Váty by nemali podstupovať pôsty iba s príjmom vody a podobné prísne režimy dlhšie ako jeden, maximálne dva dni. Úplný pôst v dĺžke jedného týždňa môže u váty doslova zruinovať metabolickú rovnováhu, ktorej obnovenie môže trvať celé mesiace.

 

Je vhodnejšie, aby ľudia tohto typu volili skôr obmedzenú diétu s jedným druhom potravy, napríklad kičarí, ktorú môžu dodržiavať aj celý mesiac.

 

Pitty môžu držať pôst s ovocnými alebo zeleninovými šťavami, prípadne so surovou stravou, nikdy však iba o vode. Nemali by šetriť na množstve.

 

Iba kaphy sa môžu púšťať do dlhších pôstov, pri ktorých neprijímajú nič viac než vodu, ale môžu konzumovať aj čerstvé šťavy. Hlavne kaphy by sa mali snažiť o pravidelný pôst každý týždeň, ktorý im pomôže výrazne posilniť trávenie.

 

Váty sa môžu pôstiť raz do týždňa alebo dva krát do mesiaca iba s tekutinami, nie však s čistou vodou. V obľube majú vodu s citrónovou šťavou a medom alebo čisté ovocné šťavy, pokiaľ nie sú alergickí na mliečne produkty, môžu dávať prednosť mlieku, čerstvej syrovátke alebo jogurtu miešaného s vodou. Tekutiny však nesmú byt studené.

 

Pitty môžu piť vodou riedené ovocné šťavy, napríklad z hrozna, sliviek, granátových jabĺk, prípadne horké a trpké zeleninové šťavy, napríklad z uhoriek. Mali by sa vyhýbať kyslým šťavám.
Kaphy by sa zase mali vyhýbať výrazne sladkým či kyslým šťavám.

 

Monodiéta

Okrem pôstu, ájurvéda ponúka ešte ďalší variant, ako si očistiť telo. Je ňou monodiéta, čo znamená, že sa telu dáva iba jeden určitý druh potraviny v neobmedzenom množstve na určitú dobu. Ide o to, aby telo dostalo minimálne množstvo paliva, nebolo zaťažované trávením, tým pádom mohlo spaľovať nečistoty šetrným spôsobom. Existuje niekoľko variant, ovocné monodiéty, kičarí, ryža alebo zeleninové vývary.

 

Ovocná monodiéta

Je vhodná v lete a hlavne pre pitty. Predstavuje ľahký príjem energie vo forme ovocia, tým telo odľahčuje a čistí od amy. Je nutné si vybrať iba jeden druh ovocia, ideálne šťavnaté stromové, napr. nektarinky, broskyne alebo hrozno. Ovocie sa nesmie kombinovať, t.j. konzumuje sa iba jeden druh ovocia. Takúto diétu podstupujeme od 3 do 10 dní maximálne. Uvedená doba stačí na to, aby sa organizmus odľahčil a osviežil. Nepridávame žiadne iné potraviny a smie sa piť iba prevarená voda izbovej teploty.

 

Kičarí

Je to kombinácia munga fazule alebo červenej šošovice a basmati ryže, v tomto prípade varená vo vode spolu s koreninami. Pre silné váty je dobre pridať aj olej alebo ghí. Opäť sa konzumuje táto strava v neobmedzenom množstve denne a to po dobu od niekoľkých dní až po jeden mesiac. Kičarí ma tú výhodu, ze dodá telu dostatočné množstvo energie v podobe bielkovín. Ale keďže ide o nízkokalorické jedlo, tak sa neodporúča túto diétu držať dlhodobo. Treba si uvedomiť, že telo dostáva dostatočné palivo na to, aby mohlo normálne fungovať a mohlo zároveň spaľovať nečistoty. Avšak dlhodobo je takýto nízky príjem energie pre telo nedostačujúci.

 

Basmati ryža

Ide o podobnú formu ako kičarí, t.j. varená ryža vo vode, ale bez korenín a strukovín. Energetická hodnota je ešte nižšia. Preto sa neodporúča dlhodobo, t.j. max 10 dní. Je vhodná pre úplných nováčikov, ktorí ešte nevedia pracovať s koreninami, mugnom a iným dálom.
Zeleninové vývary. Je to najprísnejšia forma monodiéty. Ide o konzumáciu zeleninových vývarov v kombinácii s vývarom z mungo dalu. Pretože sa jedná o veľmi nízky príjem energie, je potrebné veľmi šetriť organizmus vo fyzických aktivitách. Opäť sa odporúča držať túto dietu maximálne 10 dní v závislosti od svojej konštitúcie.

 

Pravidlá pri očiste

Pri očiste všeobecne platí pravidlo šetrenia organizmu po fyzickej stránke. Je potrebné čo najviac oddychovať, byť v kľudovom režime, nevystavovať sa rušnému, hlučnému, znečistenému prostrediu. Dostatočne piť a spať. Vyhýbať sa záťažovým ťažkým športom, uprednostňovať prechádzky v prírode, meditácie a cvičenie ľahkých jogových asán. Mimoriadne prospešné sú olejové ájurvédske masáže, ktoré regenerujú organizmus a podporujú očistu cez kožu, číže krvný obeh a lymfatický systém.

Pripravili sme pre Vás detoxikačné a redukčné  programy, ich skladbu si môžete pozriet tu. Programy sa môžu podľa potreby individuálne upraviť a predĺžiť. 

 

Typy:

 

Víkendový očistný program

Vyhraďte si jeden deň voľna. Večer pred týmto voľným dňom zjedzte ľahkú večeru, napríklad zeleninovú polievku. Druhý deň ráno (v očistný deň - v deň voľna) užite preháňadlo. Ako preháňadlo doporučujeme použiť 1 polievkovú lyžicu glauberovej soli ( kúpite v lekárni) rozpustenú v malom množstve teplej vody. Glauberovu soľ vypite ráno a v ten deň nejedzte tuhú (žuvaciu) stravu. V tento deň pite iba nápoje podľa typu človeka (čaje, ovocné šťavy riedené vodou alebo polievkový vývar). Pokiaľ nepoznáte svoj typ, pite jablčnú a pomarančovú šťavu riedenú teplou vodou prípadne slabý zázvorový čaj.
Keď druhý deň po očiste začnite jesť ľahké jedlá, ako je zelenina, ľahké strukoviny a obilniny. Nejedzte mäso, maslo, fazuľu, sóju, ryby, vajíčka ani mliečne výrobky.
S odpadmi z čriev sa vylúčili aj tráviace enzýmy. Musíte počkať kým sa vyrobia nové a mohli stráviť jedlo. To potrvá asi 3 dni.

 

Pôstna kúra štvordenná

Pri ťažkých stavoch amy, keď je organizmus preťažený splodinami a telesnými jedmi a taktiež ako úvod k liečeniu chronických ochorení, ájurvéda doporučuje niekoľko pôstnych dní s ryžovým odvarom. Okrem škodlivých splodín stratíte súčasne aj niekoľko kilogramov!
Pri tejto diéte s ryžovým odvarom sa počas troch dní je trikrát denne, ráno, na obed a večer - ryžová polievka a pije sa veľa teplej vody. Ryžovú polievku pripravíte tak, že na osobu dáte do pol litra vody dve polievkové lyžice ryžu basmati (alebo bielej ryže) a fazule mungo (zelená sója) a necháte hodinu povariť. Po jednodennom namočení fazule mungo vo vode bude stačiť variť štvrť hodiny v rovnakej vode. Podľa chuti môžete okoreniť trochou soli, šabrejom (indický kmín - džíra, rímska rasca), zázvorom alebo rozomletou kurkumou. Množstvo vody môžete tiež meniť a pripraviť tak polievku "hustejšiu" alebo "redšiu". Pohybujte sa veľa na čerstvom vzduchu a spite dostatočne dlho.
Štvrtý deň ráno (najlepšie sobota) si vezmite lyžicu ricíinového oleja ako preháňadlo zrelej amy - splodín látkovej výmeny a jedovatých látok. K tomu zmiešajte lyžicu ricínového oleja v polke šálky vody, pridajte šťavu z polky citróna, štipku soli a štvrť lyžičky mletého zázvoru, všetko zmiešajte dokopy a vypite. Táto forma je príjemnejšia než samotný ricínový olej. Pokiaľ nemáte radi ryžu, môžete ju nahradiť ľahkou zeleninovou polievkou alebo polievkou z jačmeňa.
Namiesto ricínového oleja môžete použiť 1 polievkovú lyžicu glauberovej soli. Prvé jedlo po štvrtom dni je ryžová polievka. Potom prechádzajte pomaly a opatrne na ľahké, teplé a vegetariánske jedlá.

 

Recept na prípravu Kičarí

Kitchari znamená pomiešaná zmes zvyčajne dvoch obilnín. Kičarí je veľmi chutné a výživné jedlo.

 

Ingrediencie:

1 hrnček           Basmati ryža

2 hrnčeky         Mungo fazuľa/červená šošovica

7 hrnčekov       Voda

štipka soli         Soľ

2 lyžice            Ghí (alebo olej) – vhodné len pre váty (môžete zakúpiť aj u nás)

3 lyžičky           Horčičné semienka

2 lyžičky           Rímska rasca

2 lyžičky           Kurkuma mletá

2 lyžičky           Koriander mletý

2 lyžičky           Fenykel mletý

1 štipka            Asafoetída (Hing)

 

Vaty a kaphy môžu pridať sušený zázvor.
Pitty by mali vynechať horčičné semienka.
Príprava
Prepláchnite ryžu aj strukovinu. Pokiaľ použijete mugno fazule, treba ich na celú noc namočiť. Naklíčené sa môžu použiť priamo do varenie. Červenú šošovicu netreba namáčať, tá sa rýchlo uvarí.
Vaty môžu použiť ghí alebo olej. Pitty a Kaphy bez neho. Opražte všetky koreniny. Pridajte ryžu. Pomiešajte. Pridajte strukovinu, pomiešajte. Pridajte vodu a varte min. 30 minút až hodinu. Kičarí by malo mať konzistenciu kaše. Ryža a strukoviny musia byt úplne rozvarené a mäkké.
Časom môžete pridať aj ďalšiu zeleninu. So zeleninou treba pridať aj vodu.

 

Čaj pre jednotlivé dóše

Vata čaj — rovnaké množstvo sušeného zázvoru, rasce a koriandru

Pitta čaj — rovnaké množstvo rasce, koriandru a fenykla

Kapha čaj — rovnaké množstvo, sušeného zázvoru, škorice a trošku klinčekov

 

Rozdrviť, zamiešať, povariť, precediť a vypiť.

 

Zdroj: MUDr. Martina Zisková, Dr. Robert Svoboda, Pavol Hlôška, Zora Doval