Darsana

 
 
 
 
 
 

Kapha znamená fyzickú silu a vitalitu. Reprezentuje princíp uchovávania, narastania a stability. Jej hlavnou úlohou je vytváranie opory, na telesnej úrovni sa stará hlavne o svalové, tukové tkanivo a kvalitu kostry. Kapha je veľmi dôležitá pre zachovanie života, pretože uchováva v tele látky potrebné pre rast a obnovu buniek, výrazne ovplyvňuje silu imunitného systému a podieľa sa na tvorbe plazmy, všetkých sekrétov v tele a synoviálnej tekutiny, umožňujúcej pohyb kĺbov. Na mentálnej úrovni je protipólom Váty, predstavuje pokoj, trpezlivosť a stálosť. Kapha sa skladá z prvkov Zeme a Vody. Poskytuje fyzický základ pre energiu Váty a Pitty, výživu kĺbom a štruktúrnu podporu tela vo forme svalového, tukového a kostného tkaniva.

Charakteristika konštitučného typu Kapha:

Typická Kapha je zavalitej, silnejšej postavy a priberá na váhe iba obyčajným pohľadom na jedlo vtedy, ak svojmu telu nedopraje aktivitu. Ale býva prirodzeným atlétom, pokiaľ svoje telo trénuje. Majú dlhé končatiny, studenú, vlhkú a jemnú kožu, vlasy silné, vlnité, oči veľké, nápadné. Majú vysokú toleranciu fyzickej záťaže. Kaphy väčšinou bývajú zdravé, pokiaľ sa aktívne pohybujú a neprejedajú sa. Pretože je v ich prirodzenosti výrazne zastúpená sladká chuť, nepociťujú tak silno hlad ako Váty a Pitty, môžu však byť na jedle závislé ako na prostriedku k citovému uspokojeniu. Majú zdravý spánok, málokedy spia viac než je nutné. Ľudia typu Kapha obvykle nemajú potrebu takého vzrušenia a vzpruhy ako mávajú v obľube Váty a Pitty a to ani v sexe, akonáhle sa ich záujem podnieti, kyslá a slaná preváži, čím sa ich apetít prebudí. Kaphy su ustálené, trošku spomalené, bývajú so sebou spokojné. Majú kľudnú povahu, pomalú výslovnosť, sú súcitní, svedomití a dobre znášajúci stres. Majú výbornú dlhodobú pamäť a logickú analýzu.

V živote dávajú prednosť stabilite a istote oproti zmenám. V nerovnováhe sa prejavuje nedotklivosť, závisť a chamtivosť. Kaphy potrebujú motiváciu rovnako, ako Váty rovnováhu a uvoľnenosť a Pitty rovnocennú výzvu. Kapha sa veľmi rýchlo dostane do nerovnáhy, ak máme vo zvyku spať počas dňa, jesť a piť príliš veľa studeného, sladkého, slaného, slizkého, ťažko stráviteľného, mastného a vysmážaného jedla, jesť veľa rýb, mäsa a mliečnych výrobkov a taktiež produkty zo sezamu. Ďaľšou hlavnou príčinou je, ak si po jedle ideme “schrupnúť”. Nadmerný spánok a nedostatok pohybu, pripútanosť a lakomosť, a taktiež zimné a jarné obdobie sa tiež podieľajú na jej zvýšení.

Odporúčanie ľuďom konštitúcie Kapha:

Človek by mal udržiavať vyvážený stav Kaphy zavádzaním opačných vlastností do svojho každodenného života: Pohyb, pohyb a znova pohyb! Kapha je prirodzene nepohyblivá, takže v prípade, že dôjde k jej zvýšeniu, prejavuje sa ako lenivosť, neschopnosť “rozhýbať” sa, pomalé myslenie a spomalený metabolizmus. Kaphoví ľudia by sa preto neustále mali snažiť byť aktívni, pracovití, a prijímať výzvy, ktoré k nim prichádzajú. Mali by do života zavádzať nové aktivity a učiť sa nové veci. Šport, namáhavá práca, lúštenie krížoviek, rôzne koníčky, čítanie kníh, ísť neskôr spať a skoro ráno vstávať, udržiavajú Kaphových ľudí v dobrej kondícii. Aktívny životný štýl a menej spánku zvýši ich metabolizmus a slúži ako prevencia pred obezitou, cukrovkou a depresiou, ku ktorým sú tak náchylní.

Najvhodnejšie druhy športu sú jogging, rýchla chôdza, skákanie a súťaživé druhy športu. Ráno by si mali zacvičiť aktívne jógové cviky, po ktorých by mala následovať bhastrika a kapala bhati pranayama. Kaphoví ľudia majú často hrubý biely povlak na jazyku – čo je znakom narušeného trávenia a nahromadených nestrávených zvyškov potravy v tráviacom trakte. Preto by si mali svoj jazyk pravideľne, každé ráno oškrabať a uvariť si zázvorový čaj, ktorý tieto zvyšky potravy pomôže vytráviť. Pravideľným zvykom by tiež mala byť džala néti – premytie nosných dutín slanou vodou, ktorá z nich odstráni nahromadený hlien. Aspoň 10 minút pred sprchovaním by si mali kaphoví ľudia aspoň 10 minút na sucho premasírovať celé tele. “Nechať ísť” – je to práve lepkavá a viskózna kvalita kaphy, ktorá u Kaphových ľudí vytvára tendenciu k prílišnej pripútanosti a lakomosti. Kaphoví ľudia tiež majú tendenciu byť príliš sentimálni a závislí na svojich priateľoch, deťoch či partneroch. Mali by sa preto snažiť dať ľuďom okolo seba viacej slobody, pustiť do svojho života nových ľudí a zbaviť sa všetkých tých nahromadených vecí v pivnici, ktoré “možno jedného dňa budú potrebovať".

Stravovacie doporučenia:

Kaphoví ľudia by mali vynechať raňajky, jesť skorý obed ako hlavné jedlo dňa a večeru by mali mať ešte pred šiestou. Jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, teplé, a dobre okorenené.Najvhodnejšie chute pre kaphu sú horká, trpká a štipľavá. Sladkým, slaným a kyselým jedlám by sa mali vyhýbať. Najdôležitešie však je, že sa budú vyhýbať maškrteniu medzi hlavnými jedlami. Mali by sa jeden deň do týždňa postiť, to znamená byť len na zeleninovo-ovocných šťavách, teplej vode, či bylinkových čajoch. Kaphoví ľudia sú tiež majú tendenciu “zajedať” svoje emócie. Keďže by nemali jesť medzi hlavnými jedlami, v momente ako príde chuť na maškrtenie, by sa mali ísť poprechádzať. Ako sme už spomínali na začiatku, Kaphoví ľudia by sa mali vyhýbať mastným, vysmážaným jedlám a mäsu, avšak malé množstvo ghí je veľmi vhodné na povzbudenie trávenia a metabolizmu. Taktiež malé množstvo horčičného, slnečnicového či olivového oleja sú na varenie vhodné. Zahrievajúce korenia ako je kajenské korenie, kurkuma, asafoetida, zázvor, klinčeky, kumín, horčičné semiačka a cibuľa môžu byť použité v hojnom množstve na podporujú trávenia a metabolizmu.

Tí, u ktorých Kapha v konštitúcii prevažuje, by mali jesť menej obilnín než tí, u ktorých prevažuje Pitta či Váta, a to preto, lebo obilniny sú uzemňujúce. Medzi vhodné obilniny patria pohánka, ovos, kukurica a proso. Strukoviny celkovo sú pre Kaphu vhodné. Vhodné druhy ovocia sú jablká, marhule, bobuľové plody, čerešne a granátové jablko. Banány, avokádo, citróny a slivky sú pre Kaphu nevhodné. Najvhodnejšie druhy zeleniny sú špargľa, varená repa, tekvica, brokolica, kapusta, varená mrkva, reďkovka, šalátová zelenina a zemiaky. Čo sa týka nápojov, Kaphoví ľudia by sa mali vyhýbať nadmernému príjmu tekutín a taktiež studeným či ľadovým nápojom. Horúce bylinkové čaje, ako zelený čaj, zázvorový čaj alebo škoricový čaj sú pre Kaphu najvhodnejšie. Ak majú problém s nadváhou, šálka teplej vody so šťavou z pol limetky, lyžičkou medu a desiatimi kvapkami jablčného octu pomôže nadbytočný tuk zo systému odstrániť.

Farby a drahé kamene ako terapia:

Čo sa týka farieb, pre kaphu sú najvhodnejšie zahrievajúce farby ako je žltá, oranžová a červená. Najvhodnejšie drahé kamene sú rubín, biely safír a ruženín. Vhodné vône vytvoria esenciálne oleje z eukalyptu, tymiánu, šalvie a jantáru.